fredag 10 oktober 2008

Sacro Speco inklusive lunch

Igår hade vi egen studiedag vilket innebar att vi (helst) skulle spendera dagen med våra egna uppgifter. Personligen har jag som ni kanske känner till Santa Maria del Fiore i Firenze men även Campidoglio och Piazza San Marco här i Rom som kommer att dyka upp inom en snar framtid.
Det var rätt gött att få spendera en dag på institutet och bara glida runt mellan böckerna. Och vi hade även en himla tur; för precis utanför fönstret till våra studieplatser höll byggjobbarna på med att tryckluftsborra bort betongfundamentet till den kran som stått monterad där. Hela dagen: RATATATATATA, så himla fin musik när man läser tyska artiklar från 30-talet med citat på italienska. Nu är fanskapet borta i alla fall.

Tur då att vi idag fick åka på road-trip till Subiaco. Det är den lilla by där Nero bestämde sig för att bygga en villa och anlägga sjöar. Det är även där som St. Benedictus valde att krypa in i en grotta i tre år för att sedan komma ut, sträcka på sig och grunda Benedictinerorden.
På schemat stod två klosterkyrkor: Sacro Speco (grottan) och S. Scolastica men vi hann bara med den första för efter att munkarna kört ut oss råkade vi äta lunch och vilken lunch sedan. Magisk Ravioli con sugo di carne och efter det en fantastisk Vitello al forno con insalata mista, med tillhörande vitlöksbröd, vanligt bröd och vin. Så efter det fanns det inte en chans att vi orkade med S. Scolastica också utan raka vägen tillbaka till Roma.

Så här såg det i alla fall ut i Sacro Speco med fina fresker utförda av hantverkare från Siena på 1300-talet och som verkligen visar övergången från det bysantinska arvet tillbaka mot mer klassiska ideal, en form i vilka Sienamålarna låg i framkant och Duccio var en förgrundsfigur:


2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad fint! Jag älskar lammet. Jag ska hålla mina barn med samma kyliga värdighet. Helt klart min nya förebild.

Anonym sa...

Det är ypperligt att Aspiranten aspirerar på denna bild. Bra jobbat!