lördag 17 oktober 2009

Home and Abroad

En viss, vad vi lite slarvigt kanske kan kalla, konsthistorisk utmattning präglar för närvarande institutet verksamhet, nyligen hemkomna som vi kursdeltagare är från exkursionen till de toskanska, något nordligare breddgraderna. Det är fem händelserika dagar vi nu söker återhämta oss ifrån, med otaligt att rekapitulera och internalisera. Jag kommer i det följande att i korthet söka ge en överblick av vår komprimerade Grand Tour, med förhoppning om att mina kolleger skall bidra med lite fylligare redogörelser under de kommande dagarna.

Under måndagen tog vi oss i arla gryningstid (ett, som vi alla vet, relativt begrepp) medelst tåg från Rom till Siena, som visade sig vara en fantastiskt vacker liten stad fullständigt genomsyrad av gemyt. Hotellet var en oas av trivsamhet där genomcharmiga italienska män hälsade oss välkomna. Således gav vi oss snart med lätta steg in mot stadskärnan för att i solskenet, i spänd förväntan på att exkursionens första undervisningstillfälle skulle dra igång, avnjuta det omtalade lokala köket.

Sen blev det höst.

Att det i Italien kan förekomma hastiga väderomslag har jag tidigare erfarit, men hastiga årstidsomslag är något helt nytt och inget någon av oss kan sägas ha varit särskilt väl förberedd på, bortskämda som vi varit med solsken och högsommarvärme. Det började regna och temperaturen sjönk snabbare än man kan säga "Duccio". Ett visst huttrande kom således att ackompanjera våra vandringar genom stadens historiska miljöer, som, bör erkännas, förvisso gjorde sig väldigt bra också i lite sämre väderlek.

Palazzo Pubblico:


Piazza del Campo:


Domen:


Vår vistelse i Siena blev emellertid (och, bör kanske tilläggas, tyvärr) inte alltför långvarig då det späckade veckoprogrammet hade långt mer att erbjuda. Redan under tisdagskvällen begav vi oss av mot Florens, där vi väl framme kongenialt inackorderade oss på Hotel Medici - givetvis beläget på Via dei Medici - med spektakulär utsikt över Santa Maria del Fiore.

Vy från hotellets takterrass:


Inom ramarna för den till storleken ganska blygsamma yta som utgör Florens stadskärna kom så de följande dagarnas äventyr att utspela sig. En gedigen genomgång av den nätta byggnationen ovan stod givetvis på schemat tillsammans med hållpunkter som Baptisteriet, Cappelle Medicee samt - naturalmente - Galleria degli Uffizi.

Jag råkade på min namne också:


Mycket återstår givetvis att redogöra för avseende våra öden och förehavanden - i Florens såväl som i Siena, vetenskapliga såväl som mer tvivelaktiga - men det är något jag för ögonblicket lämnar till kommande inlägg.

På återseende,

/David

Inga kommentarer: