fredag 9 oktober 2009

Att gå i kloster ...

Kursens program för vecka två, rubricerat "Rom under senantiken och medeltiden", har under fredagen avslutats med en exkursion till Subiaco och klostren Sacro Speco och S. Scolastica. Vi har idag således lämnat staden bakom oss och bytt gator och piazzor mot vindlande, böljande campagna.

Sacro Speco är ett av flera kloster grundade av Benedikt av Nursia. Just detta komplex inkorporerar de grottor som denne i unga år skall ha sökt sig till för att i avskildhet kunna ägna sig åt meditation och bön. Enligt hagiografiska källor ska det ha varit Benedikts syster Skolastika som uppmanat denne att avbryta sin solitära verksamhet och istället inrätta de kommuniteter som sedermera kom att bli kända under beteckningen Benediktinorden.

Klosteranläggningen är belägen i rasande vackra - för att inte säga sublima - omgivningar. Fotografering av interiören verkar endast vara förbehållen ordensbröder, så det får ni klara er utan, men exteriören var inte dum den heller:


En rosenträdgård hade dom också:


Och, som sagt, rasande vackra omgivningar:


Och så här trevligt hade Jessica det:


Imorgon blir det samtidskonst från New York, antik soptipp och pyramid. Bara i Rom, kids. Bara i Rom.

Peace.


/David




1 kommentar:

Adam sa...

Vilka vindlande vyer! Det är allt så man blir lite avundsjuk. Minnesåta liknar mest ett avsevärt pickup-truck-tätare Småland.