söndag 1 november 2009

Halvtid

Jo, det stämmer faktiskt. Vi har nu, då vi närmar oss den sjätte veckan, redan kommit halvvägs i kursen. Eller redan och redan, vi har ju de facto hunnit avhandla en hel del under resans gång. De gångna dagarna utgör i det avseendet givetvis inget undantag då vi bl.a. berört den s.k. motreformationen (ja, ja, jag vet att begreppet inte är helt oproblematiskt) samt aningen mer barocka (se parentes ovan) tendenser i den konsthistoriska progressionen. Under onsdagen avlades, som exempel, ett besök i Jesuitordens moderkyrka Il Gesù och där är det så här grant:





Jag kan därtill meddela att Jesuiterna dagligen (inklusive söndagar, that is) kl. 17.30 bjuder på ljusshow med ordensgrundaren tillika helgonet Ignatius av Loyola i huvudrollen. Fotografisk dokumentation av det spektakulära lilla exemplet på tidigmodern teknisk innovation och uppfinningsrikedom saknas tyvärr. Vad som i alla fall händer är att en målning i ett i tvärskeppet beläget kapell på något outgrundligt sätt hissas ned i själva altaruppsatsen, blottandes en nisch med en rikt dekorerad guldstaty föreställande den helige Ignatius. Allt givetvis dramatiskt, men smakfullt, iscensatt. Föreställningen benämns, kongenialt, Den barocka teatern.

Bland andra andliga övningar har vi, som omnämnt nedan, också hunnit med att kolla in Palazzo Farnese, eller, excusez moi, den franska ambassaden. Vad besöket förde med sig - förutom att vi fick möjligheten att se ett världsklass-palats från insidan, komplett med Annibale Carracci-dekorerat galleri och allt - var att vår avsky mot "turisten" som fenomen och beklaglig existens nådde nya, oanade höjder.

Ännu en vecka att minnas, med andra ord.

Imorgon ser vi fram emot fasadanalyser en masse.

På återseende,

/David

2 kommentarer:

Hanna Ursula sa...

Halvtid alltså. Jag måste säga att det känns som om det har gått mycket längre tid. Jag tycker att ni ska komma hem nu istället.

Osci sa...

Oh Yeayh!
Två av Romas absoluta höjdpunkter; Jesus-show med guld, glitter och jesuiter samt fräcka fransmän i mustig miljö!
Det bara spritter i kroppen när jag tänker på det!