söndag 8 november 2009

Up the stairs and upping the ante

Under lördagen bestämde sig undertecknad för att ta mig an de, enligt utsago, 551 trappsteg som leder upp till Peterskyrkans allra högsta topp: Michelangelos dom. Till det facila priset av 5 € (för ytterliggare 2 € får man åka hiss, men det är en utgift för latmaskar och stackare med hjärtproblem) bjuds man här fin-fin utsikt över de romerska nejderna:



"I can see my house from here!"



Trappklättring, turistträngsel och trevliga vyer var emellertid inte vad som i första hand motiverade mitt återbesök till Vatikanen och kristendomens själva fokalpunkt. Nej, vad det hela ytterst handlade om var givetvis de sista taktiska kalibreringarna inför kursens mest laddade del, the clash of the titans: Gianlorenzo Bernini vs. Francesco Borromini.

Vi kursdeltagarna har indelats i två grupper - Bernini- respektive Borromini-gruppen - med ansvar för varsin del av nästkommande veckas tematiskt upplagda program. En vecka som nästan uteslutande ägnas de två rivaliserande 1600-talsgiganterna, vars insatser på ett genomgripande sätt kom att forma barockstaden Rom.

Fyra dagar i polemikens tecken väntar således och som devot Bernini-anhängare antar jag att det enda som återstår att säga är: bring it on, Borromini-gruppen!

/David

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi jobbar bara med riktiga arkitekter.
/Presstalesman för Lag Borromini