söndag 9 november 2008

The Farneses, part 2

För att avsluta studien kring familjen Farnese och deras väl artikulerade behov av att sätta sprätt på pengarna tog vi en tur till Caprarola och Villa Farnese. Villan som egentligen borde kallas palats eller som vi i norr skulle säga slott är ett imponerande bygge som inte har så mycket att göra med de agrara aspekterna av begreppet villa, istället var det kardinal Alessandro Farnese som tyckte att det passade bra med en sommarbostad i de kyliga bergen på behagligt avstånd från Rom och Vatikanen. Vilken tur då att familjen ägde Caprarola och att grundförutsättningarna för villan fanns med bastioner och allt. Familjens husarkitekt Giacomo Barozzi da Vignola skapade sedan på grundförutsättningarna den imponernade byggnaden.

Lustigt var att trots att vi var ensamma i det stora huset så var vi tvugna att springa runt som galningar för att hinna runt, ivrigt påskyndade av en ettrig liten kvinna. Men hon veknade lite till slutet och lät oss besöka en av trädgårdarna i alla fall.

Fokus Farnese avslutades senare med ett besök hos jesuiterna i Il Gesú, självklart också i grunden av Farnesefavoriten Vignola men med de viktiga tilläggen av Giacomo della Porta som tog över efter Vignolas död. Ett besök i kyrkan rekommenderas varmt vilken dag som helst kl. 17.30 för en show i Broadwayklass.

Inga kommentarer: